Daarom is een kattenluik chip voor je kat zo handig 


Het chippen van je kat is verplicht in België. Hiermee wil de regering het aantal zwerfkatten terugdringen. Maar een chip is niet alleen verplicht. Je kunt er veel profijt van hebben. Zo kun je een kattenluik chip gebruiken om te voorkomen dat andere katten dan die van jou gebruik kunnen maken van het kattenluik in de deur. Veel katteneigenaren hebben zo’n luikje, zodat de kat zelf kan bepalen of hij binnen of buiten is. Je hoeft dan niet de hele dag de deur open te doen voor je huisdier.  

Zo werkt de chip in een kattenluik 

Het kattenluik met chip heeft een chiplezer. Deze controleert de code van de chip die je kat bij zich draagt. Komt het nummer overeen met het chipnummer dat door de eigenaar is ingevoerd, dan gaat het luikje open. Staat er een onbekende kat voor het luik dan blijft het dicht. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken dat katten uit de buurt je huis binnenlopen.   

Zorg voor een veilige omgeving voor je kat 

Het is niet aan te raden om je kat vrij buiten rond te laten lopen. Hij kan aangereden worden of op een andere manier gewond raken. Beter is het om de tuin af te zetten met gaas of met speciaal schrikdraad voor katten. Op die manier kan je kat veilig van het buitenleven genieten. Op die manier houd je buurkatten in de meeste gevallen ook buiten de deur. Maar dan nog kan een kattenluik met chip handig zijn. Bijvoorbeeld als de ene kat wel en de andere niet naar buiten mag om welke reden dan ook.  

Is een kattenluik op chip duur? 

Een kattenluik met chip is wat duurder dan een luikje dat deze functie niet heeft. Daar komt wel bij dat deze luiken zeer degelijk en duurzaam zijn. Ook moet je er op letten dat ze werken op een batterij die regelmatig moet worden vervangen.