HUIS EN TUIN WINTERKLAAR MAKEN


Het wordt steeds kouder buiten. Dat betekent dat je jouw huis en tuin nu echt winterklaar moet maken. Lees hier waar je allemaal aan moet denken!

Houd de kou buiten

Als het buiten kouder wordt, gaan de verwarmingen binnen lekker aan. Maar wist je dat het flink wat kost om de verwarming aan te zetten? Het is daarom belangrijk om de kou zoveel mogelijk buiten te houden en de warmte binnen. Als het kouder wordt, is het daarom verstandig om je huis eens na te lopen of er ergens tocht doorheen komt.

Voor de brievenbus kun je bijvoorbeeld een brievenbusborstel kopen. Deze houd de meeste kou tegen, maar je post kan nog wel naar binnen. De meeste naden kun je dichten met siliconenkit. Voor kieren bij deuren en ramen kun je het beste tochtband of tochtstrips gebruiken. Van de ramen zelf kan ook veel kou komen. Zorg daarom ook voor goede raamdecoratie en sluit deze zoveel mogelijk in de winter. Hang bijvoorbeeld plisségordijnen, verduisterende rolgordijnen of verschillende lagen met gordijnen op om de kou buiten te houden.

Maak de tuin in orde

Door de tuin winterklaar te maken, is er een grotere kans dat de planten de winter overleven en bevorder je de groei in het voorjaar. Als je de tuin winterklaar wil maken, is het belangrijk dat je uitgebloeide planten snoeit. Knip ook de haag weer strak en maai voor een laatste keer het gras. Het beste is om het gras met een hoogte van 4 cm te maaien. Gevoelige planten kun je tegen de vorst beschermen door ze in te pakken met oude lakens of in speciale hoezen te stoppen. Verwijder ook al het tuinafval, zodat het niet gaat rotten en geen vlekken op het terras achterlaat. Tot slot kun je nog voorjaarsbollen planten die in het voorjaar dan mooi gaan bloeien.

Maak het gezellig

Als de praktische zaken zijn geregeld, is het tijd om het binnen en buiten gezellig te maken. Zorg binnen voor winterse accessoires zoals kaarsen, winterse kussentjes en plaids. De kerstversiering mag natuurlijk ook niet ontbreken. Zorg dat elk hoekje gezellig is met een kerstboom, kerstkransen en kerstverlichting. Ook de tuin kun je extra gezellig maken in de winter. Leg bijvoorbeeld dikke plaids neer buiten en een vuurkorf, zodat je gezellig buiten kunt zitten met een warme chocolademelk of glühwein. Er is ook heel veel kerstversiering geschikt voor buiten. Je kunt buiten bijvoorbeeld een extra kerstboom neerzetten met lichtjes, een mooi versierde kerstkrans aan de voordeur hangen of lichtgevende kerstfiguren buiten plaatsen.