Maak je eigen pergola


Is het gras niet altijd groener bij de buren? Wanneer je de tuin van iemand bezoekt met een overwoekerd en bloeiende pergola word je direct onzeker over je eigen tuin. Een bloeiend tuinhuisje in de tuin is als leven in het paradijs. Maar je moet toegeven dat je natuurlijk niet zelf aan de slag wilt, wat voor werk. Ik ga je vandaag uitleggen hoe je een pergola in je tuin zet e je ziet dat het makkelijker is dan je dacht.

Ontwerp

Begin altijd met een gedetailleerd plan. Omdat een goede start het halve werk is. Maak een plan voor je tuin en kijk waar het tuinhuisje moet komen. Plan zorgvuldig waar de draaipunten zullen zijn. Op deze plekken worden verticale balken geplaatst die zorgen voor de houten pergola constructie. En ook dat de pergola natuurlijk niet instort. Het is noodzakelijk om sterke houten palen van 3 meter lang op de steunenpunten te plaatsen. Gebruik een schep om gaten van 60 cm diep in de steunen te graven. Vervolgens kun je de palen met ijzeren punten diep de grond in slaan. Je kunt snel beton gebruiken om het keihard te maken. Als alles klaar is, moet je een horizontale balk tussen de steunpalen bevestigen met daarop meerdere dwarsbalken. Nu de constructie staat ben je eigenlijk al voor 80% klaar, alleen de planten nog.

Planten

Nu kun je eindelijk naar het tuincentrum voor mooie planten. Wisteria is de bekendste klimplant voor een pergola en het is zeker een aanrader. Hij klimt snel en produceert veel bladeren. Hierdoor wordt de pergola al snel groter en voller van bladeren. Als alternatief kunnen druivenplanten worden gebruikt om uw eigen wijn te maken.

Onderhoud

Eerst moet je de planten helpen om de paal te beklimmen. De druivenplant heeft zeker staaldraad nodig om dicht bij de pergola te blijven. Wisteria kan dit alleen, maar deze overvloedige plant moet nog eens worden gesnoeid. Als je planten de top bereiken, kan er een tak naast de pergola hangen. Help mee door die takken om de dwarsliggers heen te wikkelen. Als de planten eenmaal zijn geplant en de pergola volgroeid is, hoeft je deze slechts af en toe te snoeien. Voorderest kun je er de hele tijd van genieten!