Maak je tuin zomerklaar: van grasmaaien tot je veranda schoonmaken


Er wordt veel aandacht besteed aan het winterklaar maken van tuinen, maar wist je dat je tuin zomerklaar maken net zo belangrijk is? Vooral als je op warmere dagen graag buiten vertoeft, is het een goed idee om je tuin een onderhoudsbeurt te geven. In dit artikel delen we alles wat je moet weten om je tuin optimaal voor te bereiden op de zomer, van het grasmaaien tot het schoonmaken van je veranda met de handleiding van Danenberg Shop.

Wanneer begin je met het zomerklaar maken van je tuin?

De timing voor het zomerklaar maken van je tuin is afhankelijk van de afgelopen winter. Over het algemeen is het goed om te beginnen met maaien, snoeien en zaaien zodra de vorst geweken is. Dit is meestal eind maart / begin april.

Tips om je tuin klaar te maken voor de zomer:

 1. Grote schoonmaak: verwijder al het tuinafval zoals dode bladeren, takken en onkruid;
 2. Gras maaien: start met maaien als de vorst voorbij is, maar laat je gazon minimaal 3,5 centimeter hoog;
 3. Gazon bemesten: de beste tijd hiervoor is rond maart of april;
 4. Snoeien: begin met het verwijderen van dorre takken en bladeren en blijf je planten goed onderhouden. Snoei echter niet als planten volop in bloei staan;
 5. Kale plekken inzaaien: doe dit begin juni om je gazon weer vol te krijgen;
 6. Reinig je buitenruimte: begin met het schoonmaken van je favoriete zitplek, veeg het terras, reinig de barbecue en maak je meubilair schoon.

Heb je een veranda? Dan moet je die natuurlijk ook schoonmaken. De onderstaande handleiding is afgeleid van een blog van Danenberg Shop, een autoriteit op het gebied van veranda’s.

Benodigdheden voor het schoonmaken van een veranda

Om je veranda zomerklaar te maken, heb je de volgende schoonmaakspullen nodig:

 • Ladder;
 • Zachte borstel;
 • Zeem;
 • Spons;
 • Droogdoek;
 • Lauwwarm water;
 • Schoonmaakmiddel.

Hoe maak je een veranda schoon?

Waarschuwing: wees tijdens het schoonmaken altijd voorzichtig: zorg dat iemand je ladder vasthoudt en zorg dat je niet aan de bekabeling van eventuele zonnepanelen komt.

Begin met het schoonmaken van het dak door droog afval te verwijderen en daarna hardnekkig vuil met een spons aan te pakken. Als het dak van glas is, zeem het dan na om lelijke strepen te voorkomen. Wordt jouw veranda afgesloten met een glazen vouwwand? Zeem die dan zoals je ook je andere ramen zou zemen.
Heb jij nog geen veranda, maar wil je die wel aanschaffen? Bezoek dan de website van Danenberg Shop of maak een afspraak bij de ruime showroom.