De schade aan je tuin door engerlingen voorkomen


In je tuin kunnen engerlingen voorkomen. Dit is een verzamelnaam voor keverlarven. Ze zitten onder de grond en kunnen daar je gras of de wortels van bomen en struiken aantasten. Vaak is het al te laat voordat je dit doorhebt. Daarom is het bestrijden en voorkomen van engerlingen zo cruciaal om je tuin mooi te houden. Daar vertellen we je meer over. Je herkent engerlingen aan een C-vormig lijf dat wit is. Hun kop daarentegen is bruin. Verder verschillen de precieze engerlingen van elkaar, omdat er dus meerdere soorten keverlarven zijn die onder de noemer vallen. 

Bestrijden van engerlingen

Om de engerlingen te bestrijden, moet je eigenlijk eerst weten met wat voor keverlarven je te maken hebt. Er zijn namelijk verschillende engerlingen die ieder een andere soort bestrijding vragen. Het is in ieder geval zo dat aaltjes goed werken tegen engerlingen. Aaltjes worden in kleipoeder geleverd. Dat poeder meng je met water en zo gaan de aaltjes de grond in, waar de engerlingen zich bevinden. De aaltjes stoppen bacteriën in de engerlingen waardoor ze doodgaan. Zo kom je van de engerlingen af.

Soort aaltjes

Engerlingen zijn meestal meikevers, maar kunnen ook rozenkevers of sallandkevers zijn. Het komt zelden voor, maar je kunt ook te maken hebben met junikevers. Voor elke variant zijn er andere aaltjes en periodes om ze te gebruiken ter biologische bestrijding van engerlingen. 

Meikevers komen het meest voor en bestrijd je het best met B-green + aaltjes tussen half augustus en half september. De rozenkever bestrijd je het best met B-green aaltjes tussen eind juli en eind september. Voor de sallandkever en junikever gebruik je ook B-green aaltjes, maar in een andere periode: van half augustus tot eind september. 

Schade door engerlingen

Engerlingen brengen schade aan in alle soorten gras en in wortels. Dat begint in het geval van wortels bij de haarwortels, maar breidt zich uit. In het gras zie je eerst lokale gele plekken, maar op den duur worden die plekken groter en gaat het gazon kapot. Dat kan sneller gaan dan je misschien denkt, vandaar dat het belangrijk is de engerlingen op tijd aan te pakken.