Van gas naar inductie ombouw kosten: is het de investering waard?


Als je overweegt om je keuken te renoveren, is het vervangen van je gasfornuis door een inductie kookplaat wellicht een optie om te overwegen. Naast de voordelen van inductie ten opzichte van gas, zoals snelheid en energie-efficiëntie, zijn er echter ook kosten verbonden aan het ombouwen van je keuken. In deze blog gaan we dieper in op de kosten van het ombouwen van gas naar inductie en of het de investering waard is.

Kosten van het ombouwen van gas naar inductie

Het ombouwen van gas naar inductie kan een flinke investering zijn. Allereerst moet je een inductie kookplaat aanschaffen, wat kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van het merk en de functies. Daarnaast moet je mogelijk ook de bedrading en stopcontacten in je keuken laten aanpassen om ervoor te zorgen dat je inductie kookplaat goed werkt. Dit kan variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s, afhankelijk van de complexiteit van de aanpassingen.

Inductie kookplaat 1 fase

Een inductie kookplaat kan op één of drie fasen werken. Een inductie kookplaat op één fase is geschikt voor de meeste huizen, maar als je een groot gezin hebt of veel kookt, kan een inductie kookplaat op drie fasen een betere optie zijn. Houd er rekening mee dat een inductie kookplaat op drie fasen duurder kan zijn en dat je mogelijk extra kosten moet maken om je elektrische systeem hiervoor aan te passen.

Besparingen op de lange termijn

Hoewel de kosten van het ombouwen van gas naar inductie hoog kunnen zijn, zijn er ook besparingen op de lange termijn. Inductie kookplaten zijn veel energie-efficiënter dan gasfornuizen, wat betekent dat je op de lange termijn geld kunt besparen op je energierekening. Bovendien zijn inductie kookplaten veel gemakkelijker schoon te maken dan gasfornuizen, wat betekent dat je minder tijd en geld hoeft te besteden aan het schoonmaken van je keuken.

Subsidies en belastingvoordelen

Als je overweegt om over te stappen op een inductie kookplaat, is het de moeite waard om te kijken of er subsidies of belastingvoordelen beschikbaar zijn. Sommige gemeenten bieden bijvoorbeeld subsidies aan voor huiseigenaren die overstappen op een energiezuinige inductie kookplaat. Bovendien zijn er soms belastingvoordelen beschikbaar voor huiseigenaren die investeren in energiebesparende apparatuur.

Conclusie

Het ombouwen van gas naar inductie kan een flinke investering zijn, maar het kan ook op de lange termijn geld besparen en je keuken efficiënter maken. Als je overweegt om over te stappen op een inductie kookplaat, is het de moeite waard om de kosten en voordelen zorgvuldig af te wegen voordat je een beslissing neemt. Houd er rekening mee dat er mogelijk subsidies of belastingvoordelen beschikbaar zijn die de investering de moeite waard maken. Met een goede planning en investering kan het ombouwen van gas naar inductie een slimme keuze zijn voor huiseigenaren die hun keuken willen renoveren en energie willen besparen.