De verzorging van een appelboom


De appelboom heeft geen speciale zorg nodig. Bij het planten is het goed om onderin het plantgat een laag potgrond te plaatsen voor een goede start. U kunt het plantgat even groot maken als de kluit van de boom. Na het planten goed uitschenken met water. Nadat je de appelboom hebt geplant, hoef je hem alleen nog maar te snoeien en op ziektes te controleren. Als je een boom in een pot hebt geplant, moet je ervoor zorgen dat de aarde niet uitdroogt. 

Wist je dat de zorg voor een appelboom bijna hetzelfde is als de zorg voor een peer? Lees onze blog over het snoeien en verzorgen van perenbomen voor de beste verzorgingstips voor perenbomen 

Als u uw fruitboom het allerbeste wilt geven, kunt u in het voorjaar kunstmest strooien. De boom kan dan in de zomer voedingsstoffen opnemen voor een “boost”. Bovendien is het snoeien van een appelboom de beste manier om ervoor te zorgen. Door te snoeien geef je het de kracht om elk jaar nieuw fruit te produceren. 

Preventie en voorkomen van appelziekten 

Een veel voorkomende appelziekte is de zijdemot. Het is een kleine vlinder waarvan de rupsen de meeste schade toebrengen aan een boom. De beste oplossing is om de tak waarop de sporen zijn bevestigd door te snijden en weg te gooien. Er zijn ook veel pesticiden op de markt om deze stukjes kwijt te raken. 

Naast spintmot zijn luizen een andere ziekte die vaak appelbomen treft. Gelukkig zijn luizen gemakkelijk te verwijderen met een harde waterstraal. Hiermee kun je de luizen eenvoudig wassen. Er zijn ook bronnen om een appelboom te maken. 

Snoeien in de winter

Tijdens het groeiseizoen heeft de appelboom mooie takken kunnen vormen die volgend jaar weer vrucht zullen dragen. Dit geldt helaas niet voor alle branches. Sommige takken groeien snel en recht omhoog. We noemen dit waterkastelen. Je kunt ze in de winter helemaal snoeien. Zorg ervoor dat je 1 van de 2 knoppen op de tak laat zitten en knip de tak af boven de naar buiten of naar beneden gerichte knop. 

U kunt gemakkelijk gebieden met water herkennen omdat ze een beetje andere kleur hebben. Ze zijn meestal roodbruin met witte stippen. Als je een tak afsnijdt met de knop naar buiten of naar beneden, krijg je brede of zelfs horizontale takken. Dit zijn de takken die volgend jaar bloeien en in de herfst de vruchten plukken! 

Snoeien in de zomer

In de zomer kan de boom gesnoeid worden om hem in vorm te houden. Je noemt het topiary. We hebben het over het snoeien van een deel van de waterkastelen zodat de energie van de boom niet in de bladeren zit, maar naar de vruchten. Als gevolg hiervan heeft de boom niet langer waanzinnig uitgespreide takken en krijgt hij zijn “ronde” vorm terug. Zorg ervoor dat je de takken niet te kort snijdt, want ze mogen niet worden blootgesteld en de boom heeft ook bladeren nodig.